Skip to content

Šta izaziva smeh dok spavate

  Smeh tokom sna, koji se naziva i hipnogelijom, relativno je česta pojava i često se može videti kod beba. Generalno, smejanje u snu je bezopasno. U retkim slučajevima to može biti znak neurološkog problema.

  Razumevanje REM ciklusa

  Razumevanje sna je važno kada se gleda smeh tokom spavanja. Postoje dve glavne vrste sna: brzo kretanje očima (REM) i ne-REM spavanje. Tokom noći prolazite kroz više ciklusa REM i ne-REM spavanja.

  Advertisements

  Ne-REM spavanje se odvija u tri faze:

  Faza 1. Ovo je faza u kojoj prelazite iz budnosti u san. Vrlo je kratka. Disanje se usporava, mišići počinju da se opuštaju, a moždani talasi usporavaju.

  Faza 2. Ova faza je vreme laganog sna pre kasnijeg dubljeg sna. Vaše srce i disanje se usporavaju, a mišići se opuštaju čak i više nego ranije. Pokreti očiju ispod kapaka se zaustavljaju, a moždana aktivnost usporava sa sporadičnim periodima električne aktivnosti.

  Advertisements

  Faza 3. Ova poslednja faza sna Vam je potrebna da biste se osećali osveženo. Ova faza se javlja više u prvom delu noći. Za to vreme su otkucaji srca i disanje u najsporijoj tački, kao i moždani talasi.

  REM spavanje je faza u kojoj se dogodi većina Vašeg sanjanja. Prvo započinje otprilike sat i po nakon što zaspite. Kao što i samo ime govori, Vaše oči se vrlo brzo pomeraju gore-dole ispod kapaka. Vaši moždani talasi su različiti, ali bliski su onim kakvi su kad ste budni.

  Advertisements

  Iako Vam je disanje nepravilno, a otkucaji srca i krvni pritisak slični onima kada ste budni, ruke i noge su privremeno paralizovane. Ovo je tako da ne biste oponašali aktivnost koju možda radite u snovima.

  Smejanje u snu obično se dešava tokom REM spavanja, mada postoje slučajevi da se to dešava i tokom ne-REM spavanja. Ponekad se ovo naziva parazomnijom, vrstom poremećaja spavanja koji uzrokuje abnormalne pokrete, percepciju ili emocije koje se dešavaju tokom spavanja.

  Zbog čega se smejemo u snu?

  Smeh u snu obično nije razlog za zabrinutost. Jedan mali pregled iz 2013. otkrio je da je to najčešće bezopasan fiziološki fenomen koji se javlja sa REM spavanjem i sanjanjem. Iako se to može dogoditi tokom ne-REM-a, ovo je mnogo ređe.

  REM poremećaji ponašanja u snu

  Retko smeh tokom spavanja može biti znak nečeg ozbiljnijeg, poput REM poremećaja ponašanja u snu. Kod ovog poremećaja, paraliza Vaših udova se ne javlja tokom REM spavanja i Vi fizički oponašate svoje snove.

  Takođe može uključivati razgovor, smeh, vikanje, a ako se probudite tokom incidenta, setićete se sna. REM poremećaj ponašanja u snu može biti povezan sa drugim poremećajima, uključujući Levijevu telesnu demenciju i Parkinsonovu bolest.

  Parasomnija

  Smeh u snu takođe može biti povezan sa ne-REM uzbudljivim parasomnijama spavanja, koje su nešto poput polusna. Takve parasomnije uključuju hodanje u snu i strahove u snu.

  Ove epizode ​​su kraće, a traju manje od sat vremena. One su češći kod dece, ali mogu se desiti i kod odraslih. Povećani rizik od parasomnije može biti uzrokovan:

  • genetikom
  • upotrebom sedativa
  • lišavanjem sna
  • izmenjenim rasporedom spavanja
  • stresom

  Zbog čega se beba smeje u snu?

  Nije potpuno jasno zbog čega se beba smeje u snu. Ne znamo sa sigurnošću da li bebe sanjaju, iako doživljavaju ekvivalent REM spavanja koji se naziva aktivno spavanje.

  Advertisements

  Budući da je nemoguće zaista znati da li bebe sanjaju, veruje se da kada se bebe smeju u snu, to je često refleks, a ne odgovor na san koji sanjaju.

  Na primer, mnogi istraživači primećuju da se bebe mogu trzati ili nasmejati u snu tokom aktivnog sna.

  Kada bebe prođu kroz ovu vrstu sna, njihova tela mogu nehotično da se kreću. Ovi nehotični pokreti mogu doprineti osmehu i smejanju beba tokom ovog vremena.

  U vrlo retkim slučajevima postoje vrste napada koji se mogu javiti kod novorođenčadi koji uzrokuju epizode ​​nekontrolisanog kikotanja, nazvani “gelastični napadi”.

  To su kratki napadi, koji traju oko 10 do 20 sekundi, a mogu početi u detinjstvu starosti oko 10 meseci. Mogu se javiti dok beba zaspi ili dok spavaju može ih probuditi.

  Ako primetite da se to dešava redovno, više puta dnevno i praćeno praznim pogledom, ili ako se to dogodi uz gunđanje ili neobične telesne pokrete ili vrpoljenje, obratite se svom pedijatru.

  Advertisements

  Dijagnostikovanje ovog stanja može biti nezgodno, a lekar će želeti da sazna više o situaciji i možda će pokrenuti neke dijagnostičke testove kako bi bio siguran šta se dešava.

  Iako postoje slučajevi kada smejanje u snu može ukazivati na nešto ozbiljno, generalno, to je bezazlena pojava i nemate zbog čega da brinete.

  Za bebe i malu decu je smejanje u snu tipično i uglavnom nije razlog za zabrinutost. Ovo je naročito tačno ako nije praćeno nekim abnormalnim ponašanjem.

  Ako imate poremećaj spavanja ili probleme sa spavanjem, vredi razgovarati sa svojim lekarom o svojim problemima. Oni Vas mogu uputiti specijalisti za spavanje radi dalje procene.

  Advertisements
  Advertisements
  Advertisements